miércoles, 2 de mayo de 2007

Jornada Formativa: certificació de formació ocupacional. Acreditació de Qualificacions.

Data: 06 de març de 2007

Programa:
1. El sistema de formació professional: introducció, antecedents i marc normatiu (Inmaculada Gómez /UIB).
Presentació: http://treballiformacio.caib.es/portal/m4ent/j_focup/immaculada_gomez.pps

- Dona un repàs a la història de la formació professional a Espanya, primeres lleis, primers acords,...
- El marc normatiu actual de la formació professional és:
- 2002 La llei 5/2002 de qualificacions i FP. Llei de qualitat de l’educació.
- 2003 Reial Decret regulador FC. Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals (RD 1128/2003 modificat per RD 1416/2005).
- 2006 LOE Llei Orgànica 2/2006 d’educació. RD 1558/2006 desembre, Centres Integrats de FP
- 2006 Acord de formació professional per a l’ocupació.

- Destacar els subsistemes de formació professional i el sistema nacional de qualificacions professionals.

- Els perfils professionals dels títols vindran determinats per les qualificacions del Catàleg Nacional de Qualificacions professionals.

2. Certificats de professionalitat: acreditació de la formació professional no reglada. (Rosa Giner/Direcció General de Formació).
Presentació: http://treballiformacio.caib.es/portal/m4ent/j_focup/carmen_oliver.pps

- Rosa Giner Lloret (actualment treballa a la Conselleria de Treball i Formació, és la persona de referència per consultar sobre els certificats de professionalitat) Email: rginer@dgform.caib.es. Tel. 971 17 63 00 / ext. 64599
- La normativa que regula el certificats de professionalitat són:
i. Reial decret 1506/2003, de 28 de novembre, pel que s’estableixen les directrius dels certificats de professionalitat (BOE núm. 302, de 18 de desembre de 2003).
ii. Orden TAS/470/2004, de 19 de febrer, per la que es desenvolupa el Reial decret 1506/2003 (BOE núm. 50, de 27 de febrer de 2004)
- Aquest darrer indica que s’han de convocar proves a nivell nacional (per comunitats autònomes) a fi d’aconseguir els citats certificats de professionalitat. Fins ara l’única comunitat que les ha convocat ha sigut la Junta de Galícia (febrer 2007). No se convoquen perquè són molt cars (s’ha d’organitzar tribunals,...). Se publiquen al BOE i es poden presentar persones de qualsevol comunitat autònoma.
http://www.aprendemas.com/Noticias/html/N1689_F30082006.HTML
- I què és un Certificat de professionalitat: un mecanisme legal per acreditar les competències professionals adquirides mitjançant accions de formació professional ocupacional, programes d’escoles taller i cases d’oficis, contractes d’aprenentatge, accions de formació continua, experiència laboral o altres vies no formals de formació.
- La disposició transitòria primera de l’Orden TAS/470/2004 diu que totes les accions formatives que se varen fer abans del dia 19 de desembre de 2003 i que compleixen amb el mòduls definits i el continguts del perfil professional de l’ocupació, indicats per l’INEM; la Conselleria de Treball i Formació pot emetre un certificat de professionalitat, i quedaran registrats en el Registre General en el Servei Públic d’Ocupació Estatal.
http://www2.inem.es/sggfo/formacion/certificados_profesionalidad.asp
- Hi ha un total de 600 Certificats de Professionalitat, on destaquen les especialitats d’: Auxiliar d’ajuda a domicili; prevencionista de riscs laborals; tècnic de sistemes microinformàtics;...

3. Qualificacions professionals. El reconeixement de les competències professionals (Carme Oliver/Institut de Qualificacions Professionals).
Presentació: http://treballiformacio.caib.es/portal/m4ent/j_focup/rosa_giner.pdf

Carme Oliver és la directora de l’Institut de les Qualificacions Professionals IQPIB http://iqpib.caib.es/user/info/index.ca.htm
- Decret 104/2001, de 20 de juliol, de creació de l’IQPIB. Adscrit a la Conselleria d’educació i cultura.
- L'Institut de Qualificacions Professionals de les Illes Balears és l'òrgan encarregat de definir l'estructura de les qualificacions, i establir i mantenir el sistema integral de les qualificacions professionals a les Illes Balears.
- Una qualificació professional és el conjunt de competències (coneixements i capacitats) vàlides per l’exercici d’una activitat laboral que poden adquirir-se a través de la formació o de l’experiència en el treball. Les qualificacions s’agrupen en 26 famílies professionals i 5 nivells.
Les Qualificacions Professionals incloses en el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals (CNCP) són les següents:


El CNCP és el referent per:
- la formació: Títols de formació professional; certificats de professionalitat; accions de formació continua.
- l’avaluació i acreditació de la competència: adquirida per la experiència laboral; adquirida a través de l’aprenentatge no formal.

Les qualificacions professionals en el context europeu venen definides:
- Directiva 2005/36 del Parlament europeu i del Consell relatiu al reconeixement de qualificacions professionals: mobilitat laboral en l’espai europeu per a professions regulades, que requereixen una acreditació per a l’exercici de la professió (DOCE de 30/9/2005)
- Proposta de recomanació del Parlament europeu i del Consell relativa a la creació del Marc Europeu de Qualificacions per a l’aprenentatge a llarg de la vida. Nivells comuns de referència i transferència de crèdits de formació entre països (5/9/2006)
- Comunicat Helsinki. Definir les prioritats futures de la Formació professional (5/12/2006).

Escenari normatiu del Sistema Integrat de qualificacions i Formació Professional: Les caselles ombrejades en gris fosc és normativa pendent d’elaboració i les de color gris clar estan pendent de modificació.

 



Powered by FeedBlitz

Subscribe in a reader